Wat breng ik in orde voor de geboorte?

Een zwangerschap en geboorte gaan gepaard met het regelen van praktische zaken. Kind en Gezin stelde hiervoor een handige checklist samen. In deze checklist zijn een aantal aandachtspunten opgenomen en staan enkele vrijblijvende tips. Laat je erdoor inspireren.

Werk en zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, breng je best zo snel mogelijk je werkgever op de hoogte. Hiervoor gebruik je een doktersattest met vermelding van de vermoedelijke bevallingsdatum. Vanaf dat ogenblik geniet je van het statuut van beschermde persoon. Je kan dan enkel ontslagen worden om dringende redenen.

Mutualiteit

Breng ook je ziekenfonds op de hoogte. Zij kunnen je met raad en daad bijstaan en kunnen je alvast helpen met allerlei formaliteiten.

Kraamzorg

Kraamzorg is professionele hulp die onmiddellijk na de bevalling start. Het maakt niet uit of je koos voor een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis. Speciaal opgeleide kraamverzorgenden kunnen je ondersteunen zodat je in alle rust kan wennen aan de nieuwe situatie. Wens je beroep te doen op kraamzorg dan regel je dit best minstens 3 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum.

  • Een kraamverzorgende kan je onder meer helpen met de verzorging van jezelf en je baby, licht huishoudelijke taken, opvang van andere kinderen of bezoek, …
  • Ziekenfondsen en/of hospitalisatieverzekeringen geven vaak onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming voor de hulp.
  • Meer informatie vind je bij het expertisecentrum kraamzorg.

Kinderopvang

Het vinden van een gepaste kinderopvang is niet eenvoudig. Begin zo gauw je weet dat je zwanger bent aan je zoektocht door een aanvraag te starten via opvang.vlaanderen.be. Lukt dit niet, vraag dan zeker hulp aan Huis van het Kind.

Groeipakket

Elk kind dat in Vlaanderen woont, heeft recht op een eigen Groeipakket. Het Groeipakket bestaat uit financiële tegemoetkomingen om gezinnen te ondersteunen bij de opvoeding van hun kind(eren). Het is een pakket op maat van elk kind in elk gezin. Het bedrag dat je krijgt, hangt dus af van jouw situatie. Op die manier krijgen kinderen in Vlaanderen alle kansen om te groeien en zich te ontplooien.

Verwacht je een kindje?

Voor de geboorte of de adoptie van een kind krijg je in Vlaanderen een eenmalig startbedrag van € 1.214,49.

Hoe krijg je het Groeipakket?

Ben je zwanger of adopteer je binnenkort een kind? Dan kan je het startbedrag aanvragen bij een uitbetaler Groeipakket. Dit kan vanaf de zesde maand zwangerschap of vanaf het ogenblik dat je weet dat je adoptiekind bij je komt wonen. Je ontvangt het startbedrag ten vroegste twee maanden voor de geschatte geboortedatum of zodra je adoptiekind deel uitmaakt van je gezin. Daarna ontvang je automatisch maandelijks het Groeipakket van je uitbetaler.

Er zijn vijf Vlaamse uitbetalers van het Groeipakket: de publieke uitbetaler FONS en de private uitbetalers Infino, KidsLife Vlaanderen, MyFamily en Parentia.

Meer informatie vind je op www.groeipakket.be.

Je kind erkennen

De erkenning van een kind is een verklaring waarbij je duidelijk maakt dat er een band van vaderschap, moederschap of meemoederschap bestaat tussen jezelf en een kind. Door een kind te erkennen heb je dezelfde rechten en plichten ten opzichte van je kind als je partner.

Een erkenning is niet altijd nodig. Een kind geboren tijdens het huwelijk heeft automatisch de partner van de moeder als vader of meemoeder.

Hoe aanvragen

Een kind erkennen kan je doen:

  • vóór de geboorte met een attest van de vermoedelijke bevallingsdatum. De gynaecoloog kan dit attest afleveren. 
  • bij de geboorteaangifte zelf 
  • na de geboorte, zonder tijdslimiet.

Kostprijs

De erkenning van een kind is gratis.

Wat meebrengen

  • de identiteitskaarten van beide ouders
  • het doktersattest met daarin de bevestiging dat de moeder zwanger is en waarin de vermoedelijke bevallingsdatum is vermeld

Meer info over je kind erkennen in onze gemeente vind je op www.tremelo.be. 

Geboorteaangifte

Een geboorteaangifte is de registratie van de geboorte van een baby bij de ambtenaar van burgerzaken van de geboorteplaats van je kind.

Hoe aanvragen

De aangifte gebeurt door de moeder, de vader/meemoeder of beiden samen.

De vader of meemoeder kan het kind enkel aangeven:

  • als hij of zij gehuwd is met de moeder
  • als hij of zij voor de geboorte het kind erkend heeft.

Als de vader of meemoeder het kind nog niet heeft erkend, dan kan dit nog tijdens de aangifte. In dat geval moeten de moeder en de vader of meemoeder samen aanwezig zijn.

Na de dag van de bevalling heb je vijftien kalenderdagen om de geboorte aan te geven. Als de vijftiende dag na de bevalling een zaterdag, zondag of wettelijke feestdag is dan heb je nog tijd tot de eerstvolgende werkdag.

Je geeft jouw kind aan bij de dienst burgerzaken van de gemeente waar jouw kind geboren is.

Kostprijs

Het aangeven van een geboorte is gratis.

Wat meebrengen

Voor de aangifte neem je volgende documenten mee:

  • je identiteitskaart
  • het medisch geboorteattest
  • je trouwboekje als je gehuwd bent met de moeder of de akte van erkenning als je het kind voor de geboorte erkend hebt
Naar top